// Door: Redactie Loopnieuws03 // Geplaatst in Lezing

Het Leven door een Oranje Bril

Introductie in de Bulletproof Lifestyle

Eduard de Wilde, Digitaal Strateeg en Human Potential Coach, neemt ons in zijn lezing tijdens de ALV afgelopen 14 februari mee naar de wondere wereld van het Biohacken, een manier van leven die er op gericht is je maximale potentieel te bereiken.

Aan de hand van een legende schetst De Wilde voor ons een beeld van de spannende tijd waarin wij nu leven. Een heerser in het oude India was zo onder de indruk van het schaakspel dat de uitvinder ervan iedere beloning mocht noemen die hij maar wilde. Deze man vroeg om één rijstkorrel op het eerste vakje van het schaakbord, twee op het tweede, vier op het volgende en zo verder met verdubbelen tot en met het 64ste vakje. Exponentiële groei dus. Halverwege het schaakbord is de berg rijst al zo groot als de oogst van een heel rijstveld, maar pas echt interessant wordt het op de tweede helft. Helemaal aan het einde zou er meer rijst moeten liggen dan er ooit van alle rijstvelden ter wereld is gekomen. Volgens Gordon Moore, een van de oprichters van chipfabrikant Intel, bevinden wij ons sinds 2006 wat betreft technologische vooruitgang op de tweede helft van het schaakbord (Moore’s Law).

Biohackers maken graag gebruik van al die ontwikkelingen en schromen niet om zichzelf als proefkonijn te gebruiken om nog betere resultaten te behalen. Het zijn, in de woorden van De Wilde, echte nerds die via allerlei metingen de effecten van hun levensstijl in feiten proberen vast te leggen. Een van de instrumenten die zij hiervoor gebruiken is een zogenaamde Oura Ring, een Finse uitvinding die nauwkeurig je slaap en activiteit meet en je ‘s morgens via de bijbehorende app vertelt of je klaar bent om aan de nieuwe dag te beginnen. In de WhatsApp-groep van de Biohackers gemeenschap worden vervolgens screenshots gedeeld van de hoogste scores.

Er komen steeds meer technieken op de markt om de invloed van je biohacks te meten

Hoe komt iemand ertoe zich op deze levensstijl te storten? Wat moet daarvoor gebeuren? De Wilde omschrijft het als een ‘vlekje’. Zijn vlekje was er in 1999, toen hij in het regenwoud van Kameroen last kreeg van de bijwerkingen van het antimalariamiddel Lariam. Psychoses en paniekaanvallen, zo erg dat hij haast niet meer terug durfde te gaan met het vliegtuig. Vervolgens slikte hij acht jaar lang antidepressiva en volgde tevergeefs wel veertig verschillende therapieën. Uiteindelijk gaf hij in 2006 zijn partnerschap binnen het bedrijf op en kwam hij via via in aanraking met de Paleo-levensstijl van Mark Sisson en via hem ook met Dave Asprey, de oprichter van Bulletproof. Volgens Asprey is het menselijk lichaam een biochemische fabriek die je kunt upgraden. ‘Normaal is niet normaal’ en met de juiste ambities kun je ‘jouw normaal’ op een veel hoger level krijgen dan dat van de ‘gemiddelde bevolking’. Deze man doet dat door het injecteren van stamcellen in zijn hersenen en testikels en hoopt daarmee minstens 180 jaar oud te kunnen worden.

Fervent aanhanger van de Bulletproof-denkwijze is Olympisch roeier Govert Viergever. Zuurstoftenten en zelf gebrouwen drankjes zorgen ervoor dat hij met succes de strijd aan kan gaan met wat hij ‘Freaks of Nature’ noemt; mensen die alles kunnen eten en doen zonder op hun prestaties in te leveren, mensen met een perfect DNA. Want ook dat speelt een rol, het (laten) analyseren van je DNA en op basis van die uitkomst je levensstijl aanpassen.

Het is deze aangepaste levensstijl die ervoor zorgde dat De Wilde na een zoektocht van 15 jaar zich naar eigen zeggen nu beter voelt dan voor 1999. Klinkt goed, maar je moet er wat voor over hebben. Om te beginnen bij voeding: hoog in vet, laag in koolhydraten, intermittent fasting en schadelijk voedsel (het middelste deel van de supermarkt) vermijden. Wil je het goed doen dan begin je de dag met een Bulletproof koffie (koffie met grasboter en Brain Octane Oil). Een groene smoothie en een avondmaaltijd van groenten met vlees of vis maken je dag bijna compleet. Bijna, want om de motor echt goed te smeren zal je nog aan de slag moeten met supplementen (nootropics). Welke het beste werken is heel persoonlijk, maar er is in ieder geval keuze genoeg uit allerlei pillen die bijvoorbeeld faalangst verminderen of je cognitieve prestaties verbeteren. Niet allemaal even legaal en zeker niet goedkoop, zoals het in Europa niet langer toegestane supplement Qualia (bijgenaamd God’s Pill). Voor 150 dollar kun je een maand voort en wellicht blijft het daar wel bij als je net als De Wilde na een paar weken stopt met het slikken van deze pillen omdat je ‘helemaal kapot gefunctioneerd’ bent.

Wat valt er te winnen met Biohacking?

Mocht je met dit voedingspatroon toch nog niet helemaal op de rit zijn, kun je er ook nog voor kiezen om vijf dagen te gaan watervasten. Daarmee kom je zeker in ketose, wat betekent dat je lichaam vet gaat verbranden. Dit zorgt voor gewichtsverlies, verhoogde weerstand, meer energie en je zou er zelfs een leuker mens van worden.

Na voeding komt natuurlijk sport. Bijvoorbeeld twee keer per week krachttraining, een keer HITT (high intensity interval training) en verder zoveel mogelijk bewegen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld met behulp van een verstelbaar bureau waaraan je kunt staan. Andere activiteiten die worden aangeraden zijn mediteren, ademhalingsoefeningen en ijsbaden (of behandelingen met stikstof in een cryotank). Ook zou je een oranje blue-blocker bril kunnen dragen tegen het blauwe licht van schermen dat de kwaliteit van onze slaap aantast. Je zou er zelfs nog voor kunnen kiezen om de normale witte lampen in huis te vervangen door rode en maatregelen kunnen nemen om de elektromagnetische straling in huis zoveel mogelijk te beperken.

Verdiep je zoveel mogelijk in deze materie, test nieuwe theorieën uit op jezelf, analyseer je DNA, meet je slaap, activiteit, hartslag, lichaamstemperatuur, ketonen, glucose en andere bloedwaarden en tel je koolhydraten, eiwitten en vetten. Zet alles in apps die je vertellen of je het goed doet en je bent een echte Biohacker geworden.

 

Schrijf een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden.
Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Beveiligingscontrole * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Categorieën

Archief

Loopgroep '03

Hogerwoerdstraat 19
2023 VA Haarlem
Tel. 023 -5275765

Bank: ABN AMRO
Iban: NL46ABNA0624195120 Vereniging Loopgroep03 Haarlem

Volg ons

Voor leden

Leden kunnen hier inloggen om de activiteiten te kunnen bekijken van andere leden en om berichten te kunnen uitwisselen.Inloggen