// Door: Redactie Loopnieuws03 // Geplaatst in Producttest

Supplementen volgens je DNA

door Maarten

Volgens het Voedingscentrum hebben de meeste mensen geen voedingssupplementen nodig als ze gevarieerd eten. Alleen zwangere vrouwen (foliumzuur en vitamine D), jonge kinderen (vitamine D) en ouderen (vitamine D) zouden daarbij wel baat hebben. Voor mensen die onvoldoende gevarieerd eten, zoals veganisten, zijn aparte aanbevelingen.

Maarten’s DNA

Het Voedingscentrum baseert zich op wetenschappelijke inzichten waarover eensgezindheid bestaat, en die geldig zijn voor grote groepen mensen. One size fits many.

In de geneeskunde ontwikkelt zich een stroming van gepersonaliseerde gezondheidszorg. Bijvoorbeeld in de oncologie, waarbij de individuele tumor wordt geanalyseerd en op grond daarvan een therapie wordt gekozen. Zo’n zelfde stroming lijkt zich nu af te tekenen bij voeding en levensstijl. Personen moeten hun levensstijl aanpassen op grond van hun individuele profiel om zo lang, gezond, productief en gelukkig mogelijk te kunnen leven.

Maar hoe kom je er achter wat je profiel is? En welke lifestyle past daarbij?

Daar zijn verschillende wegen voor. Eduard de Wilde zegt: meten en experimenteren. Hij is biohacker. Ben Lynch, schrijver van het boek ‘Dirty Genes’ zoekt het in de genen. Volgens hem is de oorzaak van veel gezondheidsproblemen terug te voeren op bepaalde stoffen in ons voedsel en onze leefomgeving in combinatie met genetische variaties die hier slecht op aangepast zijn.

Het boek begint met een klassiek experiment uit 1998. Wetenschappers deden een voedingsexperiment op genetisich identieke muizen. Eén-eiige tweelingen als het ware. De muizen waren van een stam die een hoog risico heeft voor obesitas, hartziekte en kanker. Muizen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap de voedingssupplementen foliumzuur, choline en vitamin B12 kregen waren veel gezonder in hun adulte leven. Volgens Lynch laat dit zien dat de juiste voeding de dirty genes van deze muizen kan uitschakelen.

Als voorbeeld bij de mens geeft hij een gen dat caffeine afbreekt. Sommige mensen hebben een variatie in dat gen die dat proces langzamer laat verlopen. Om slaapproblemen te voorkomen moeten mensen met die variatie geen koffie drinken na 2 uur ’s middags.

Lynch beschrijft een aantal genen waarvan volgens hem bepaalde variaties in combinatie met bepaalde voedingsstoffen of gedrag gezondheidsproblemen zouden kunnen veroorzaken. Zijn oplossing is om je voeding en lifestyle aan te passen aan deze genen. Voor het gemak heeft Lynch het effect van een aantal genvariaties samengevat in persoonlijkheids/gezondheids profielen en je kan door middel van een aantal vragenlijsten uitvinden in welk dirty-gene-profiel je valt. Opvallend is dat voor mij uit de vragenlijstjes het COMT gen eruit springt. Ik zou wel eens een ‘langzaam COMT gen’ kunnen hebben. Dit is een gen dat codeert voor een enzym dat neurotransmitters zoals dopamine en hormonen zoals oestrogeen helpt af te breken. Is dat mijn dirty gene?

De vervolgvragenlijstjes brengen mij niet veel verder. Misschien omdat ik al aan het biohacken ben (hardlopen). Daarom ga ik naar de ruwe data en laat de variaties in mijn DNA bepalen voor €60 bij familytreedna.com. Als de resultaten binnenkomen, dat duurt een paar weken, kijk ik gelijk naar de variatie in mijn COMT gen. De plaats van die variatie heet rs4680, en de uitslag is A:G… Heterozygoot. Dat betekent dat ik zowel een snel als een langzaam kopie van het COMT gen heb. Beide versies hebben voor- en nadelen. Het langzame allel associeert met bezorgdheid, tobben maar ook met focus en onderzoek. Het snelle met ADHD maar ook met blijheid en weinig stress. Best of both worlds? Het grappige is dat ik de meeste van de lifestyle-adviezen die bij het langzame gen horen al volg. Sport, activiteiten die de hersenen stimuleren, bergwandelen en luisteren naar muziek.

Misschien is mijn langzame gen een tikje dominant? Dat ligt dan misschien aan andere posities in het gen, waar inderdaad ook wat “vlekjes” te zien zijn. Wat betreft voedingssupplementen adviseert Lynch voor een langzaam gen onder andere magnesium, dat tegen bezorgdheid zou kunnen helpen. Ook dat slik ik al geruime tijd. Wat het Voedingscentrum ook zegt, ik lees genoeg aanwijzingen dat veel mensen te weinig magnesium binnenkrijgen. En nog meer? Taurine, wat helpt bij magnesium opname, adaptogenen, dat zijn natuurlijke anti-stressmiddelen, en nog een handjevol supplementen die invloed hebben op o.a. methylatie, wat COMT zou helpen, en oestrogeenafbraak.

Ik ben over het algemeen skeptisch-geïnteresseerd in nieuwe gezondheids- en lifestylehypes, en Dirty Genes is er duidelijk één. Het basis idee is interessant. Maar mijn eerste ervaring laat zien dat het meten van je genen alleen niet genoeg is om je voeding en lifestyle aan te passen. Ze kunnen je hooguit op het goede spoor zetten. Ook is er voor veel DNA variaties nog lang niet genoeg data om een voorspelling te doen over wat je exacte dieet zou moeten zijn, en nepwetenschap ligt dus overal op de loer. Dat is precies het dilemma van de biohacker. Wachten op de wetenschap of zelf experimenteren?

2 reacties

  1. S
    Geplaatst op 18 september, 2018 om 17:35 | Permalink

    Hi Maarten, ik ben super geinteresseerd in het onderwerp dirty genes. Je schrijft over een aantal vragenlijstjes. Kun je me vertellen waar je deze hebt gevonden? Ik zou ze ook graag eens proberen.
    Alvast dank! S

Schrijf een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden.
Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Beveiligingscontrole * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Categorieën

Archief

Loopgroep '03

Hogerwoerdstraat 19
2023 VA Haarlem
Tel. 023 -5275765

Bank: ABN AMRO
Iban: NL46ABNA0624195120 Vereniging Loopgroep03 Haarlem

Volg ons

Voor leden

Leden kunnen hier inloggen om de activiteiten te kunnen bekijken van andere leden en om berichten te kunnen uitwisselen.Inloggen