// Door: Redactie Loopnieuws03 // Geplaatst in Producttest

Wat zullen we drinken?

door Lianne

Wat zullen we drinken?

Wat heb je tijdens een lange duurloop of wedstrijd nodig qua drinken? Een gemiddeld lichaam heeft sowieso voldoende vocht en energie om een uur intensief hard te lopen. Daarna nemen de vochtbalans in je lichaam en de glycogeen voorraad in je lever en spieren sterk af. Dat heeft een negatieve invloed op je hardloopprestaties en kan ervoor zorgen dat je de beruchte ‘man met de hamer’ tegenkomt.

Dit is op meerdere manieren te voorkomen, bijvoorbeeld door te trainen op het lopen op vetverbranding. Want waar een gemiddeld persoon maar tot een halve kilo glycogeen op kan slaan (100 gram in de lever en 400 gram in de spieren), goed voor maximaal 2000 calorieën, is je vetvoorraad veel groter. Een gemiddeld persoon heeft al gauw 100.000 calorieën aan vet, tel maar uit je winst als je die vetten als brandstof in kunt zetten.

Ongeacht welke energiebronnen je aan gaat boren tijdens het lopen, je hebt water nodig om je vochtbalans op peil te houden. Drink een half uur voor de start 250 tot 500 ml water en na langer dan een uur lopen tussen de 125 en 250 ml per kwartier.

Onderweg je energievoorraad (glycogeen) aanvullen kan door een banaan te eten, maar helaas gaat dat niet al te makkelijk tijdens het lopen. De oplossing daarvoor is een gel: hoog energetisch krachtvoer in de vorm van een stroperig sapje, eigenlijk een geconcentreerde sportdrank.

Verschillende soorten, smaken en verpakkingen

Er zijn verschillende soorten gels verkrijgbaar: met cafeïne, zonder cafeïne, met magnesium, mineralen, in allerlei smaken zoals banaan, sinaasappel, enzovoort. De koolhydraten in de gel zijn het belangrijkste ingrediënt. Zij verschaffen je spieren brandstof wanneer de voorraad glycogeen op dreigt te raken, de overige toevoegingen hebben een veel kleinere impact op je energielevel.

Omdat gels zo stroperig en geconcentreerd zijn, is het belangrijk om ook daarbij voldoende water te drinken. Je verkleint hiermee het risico op maag-darm klachten. Nuttig de gel zo’n 100 meter voor het bereiken van een drankpost, drink vervolgens een bekertje water en…door!

Er zijn ook zogenaamde isotone gels die je kunt innemen zonder water te drinken. Deze hebben echter een minder sterk effect op je bloedsuikerspiegel.

Je kunt kiezen tussen twee soorten verpakkingen voor gels: verpakkingen die je (met je tanden) open kunt scheuren en verpakkingen met draaidop. Het voordeel van die laatste is dat je de hoeveelheid van een grotere verpakking kunt verdelen over meerdere momenten tijden de loop.

Eerst testen

Zoek tijdens trainingen uit wat jouw favoriete gel is. Gebruik een onbekende gel nóóit voor het eerst tijdens een wedstrijd en gebruik ook niet teveel: je lichaam kan maximaal tussen de 30 en 60 gram koolhydraten per uur opnemen.

De belangrijkste regel: als je het mee kon nemen bij de start, kan het ook mee naar de finish. Dus gooi de verpakking niet langs het parcours op de grond!

 

Eén reactie

  1. Marnix
    Geplaatst op 7 januari, 2019 om 21:11 | Permalink

    Tip voor wie net als ik gels niet lekker vinden (veel te zoet), niet overtuigd zijn van toegevoegde waarde (het is eigenlijk een soort dure jam) en niet met die vervelende verpakkingen willen blijven lopen: probeer eens dadels, gedroogde vijgen en abrikozen. Dat zijn de ‘gels’ die de natuur ons biedt, super voedzaam, goedkoop en beter voor je maag (vezels).

Schrijf een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden.
Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Beveiligingscontrole * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Categorieën

Archief

Loopgroep '03

Hogerwoerdstraat 19
2023 VA Haarlem
Tel. 023 -5275765

Bank: ABN AMRO
Iban: NL46ABNA0624195120 Vereniging Loopgroep03 Haarlem

Volg ons

Voor leden

Leden kunnen hier inloggen om de activiteiten te kunnen bekijken van andere leden en om berichten te kunnen uitwisselen.Inloggen