// Door: Redactie Loopnieuws03 // Geplaatst in Special

Natuurbeheer in Middenduin

door Judith G

Afgelopen winter hebben we minder vaak getraind in Middenduin omdat een deel was voor enige tijd afgesloten was. Er is daar hard gewerkt aan natuurbeheer. Staatsbosbeheer kiest ervoor om het gebied in zijn geheel aan te pakken, zodat ze er daarna voor langere tijd weg kunnen blijven. De natuur kan zich dan in alle rust ongestoord ontwikkelen en ook voor de gebruikers van het gebied blijft het voorlopig rustig.

Kappen van dennen
Op de lange helling langs het spoor zijn dennen gekapt om het wat eentonige dennenbos de kans te geven te veranderen in een meer natuurlijk gemengd bos met ook eiken, lijsterbessen en populieren met een dichte struiklaag. Het dennenbos was ongeveer 100 jaar geleden aangeplant. Men dacht toen daarmee twee vliegen in een klap te slaan: het stuivende duin werd vastgelegd en het hout kon worden gebruikt voor o.a. de mijnbouw, waar veel stutbalken voor nodig waren. Inmiddels zijn de tijden veranderd en richt Staatsbosbeheer zich meer op natuurontwikkeling met de oorspronkelijke duinnatuur. Daar hoort een gevarieerd bos bij, waarin meer plaats is voor vogels, eekhoorns, insecten en ander gespuis. Het ziet er nu nog een beetje kaal uit, maar dat zal binnen een paar jaar al anders zijn.

Werk in de punt
Bij het driehoekje en ook bij het bison-uitkijkpunt zag je gedurende de winter grote hopen zand, stronken, takken en boomstammen. Het gebied was afgesloten met hekken. Wat gebeurde daar allemaal? Er blijken nu hoge kale duinen te liggen in de richting van de punt. Het lijkt alsof die daar zijn gemaakt, maar ze lagen er al die tijd al. Ze waren alleen zichtbaar door het dichte dennenbos dat er op geplant was. Het bestaande reliëf is ontdaan van alle begroeiing en de bovenste voedselrijke laag. Het kale zand zal in de loop van de jaren langzaam weer begroeien met kenmerkend duingrasland, een prima plek voor veel soorten insecten en de zandhagedis. Het hout en de stronken zijn afgevoerd. De afgeschraapte grond is gezeefd om alle wortels eruit te halen. Deze grond is hergebruikt in het Middenduin, het is immers schone grond uit het natuurgebied zelf.

Einde van het zwikkepad
Een groot deel van de brede paden is kapotgereden door de zware machines die de boomstammen en grond vervoerden. Met rijplaten is wel geprobeerd de schade te beperken, maar vaak was dat niet genoeg. Het was overal een modderige bende. De gezeefde grond van het afgesloten deel is gebruikt om de paden te herstellen en op te hogen. De zijkanten, waar niet gelopen wordt, zullen vrij snel weer begroeien en het mulle zand in het midden wordt vanzelf weer vastgelopen door alle gebruikers en ingeklonken door regenbuien. Groot voordeel van het ophogen van de paden is dat we onze enkels niet meer kunnen verzwikken aan de boomwortels, zand erover!

Vieze lucht
Er is, behalve natuurontwikkeling, nog een reden om bomen te kappen. De regering wil dat niet te veel zure stoffen van industrie en verkeer in natuurgebieden terechtkomen. De bomen en struiken hebben in de loop der tijd stikstof uit de lucht opgenomen, dat wordt afgevoerd door het hout uit het gebied te verwijderen. Zo is er weer ruimte voor industrie en verkeer om stikstof uit te stoten. Een vreemde rekentruc. Hiermee is (bewust of onbewust?) één van de drempels weggenomen om de Formule 1 weer naar Zandvoort te halen. Hiermee krijgen we mooiere natuur maar ook andere geluiden. Wie tegen deze geluidsoverlast van het circuits is kan via deze link een petitie tekenen om de F1 uit Zandvoort weg te houden.

Schrijf een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden.
Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Beveiligingscontrole * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Categorieën

Archief

Loopgroep '03

Hogerwoerdstraat 19
2023 VA Haarlem
Tel. 023 -5275765

Bank: ABN AMRO
Iban: NL46ABNA0624195120 Vereniging Loopgroep03 Haarlem

Volg ons

Voor leden

Leden kunnen hier inloggen om de activiteiten te kunnen bekijken van andere leden en om berichten te kunnen uitwisselen.Inloggen