Skip to main content
XS SM MD LG XL

Update van Martine vanuit Bonaire!

(ik had het bericht al een tijdje hier maar nu pas geplaatstt….excuses aan Martine.. Tom)

Bon dia lopers,

Eindelijk dan toch een update vanuit Caribisch Nederland.

Inmiddels ben ik 8 weken op Bonaire en heb aardig m’n draai gevonden. De eerste weken waren overweldigend, wat een indrukken! Maar het is hier echt fantastisch, de mensen zijn aardig, het eiland is prachtig en het klimaat is heerlijk.

Voor de mensen die niet precies weten wat ik hier doe nog even een uitleg. Ik ben drie maanden voor het AMC gedetacheerd naar het ziekenhuis(je) van Bonaire. De bedoeling is dat ik hier de lokale verpleegkundige ga trainen.
Het ziekenhuis is wel wat anders dan het AMC. Er liggen hier gemiddeld 12 patienten opgenomen, in het AMC zo’n 1000. Op de SEH in het AMC zie ik gemiddeld 100 patienten per dag, hier houdt dat wel op bij 10. In het AMC werken 8000 mensen, hier niet meer dan 80. Wat echt ontzettend veel voordelen heeft. De lijnen zijn kort en de sfeer is relaxed. Zoals je ook van de Antillen verwacht. Als iemand zich druk maakt is het vast een Nederlander die hier net is aangekomen. De ziektebeelden verschillen niet veel van die in Nederland. Verschil is alleen wel dat we hier niet veel kunnen aan diagnostiek en behandeling. Een heel groot deel van de patienten moet worden overgeplaatst naar Aruba of Curacao. Deze patienten breng ik zelf met onze eigen airambulance. Daar moet je je ook niet te veel bij voorstellen; een minivliegtuigje, waar net 1 patient in kan liggen. Dus 1 keer per week vlieg ik even op en neer naar de buureilanden. Is de patient echt goed ziek, dan wordt hij opgehaald door een airambulanceteam uit Colombia. Waar ze wel met een heel geavanceerd vliegtuig vliegen. In februari krijgt het ziekenhuis van Bonaire ook een eigen learjet. Dus binnenkort gaan we beginnen met de scholing van de verpleegkundigen voor het transporteren van patienten door de lucht. Heel erg leuk natuurlijk, omdat ik daar m’n ervaring als repatrieeringsverpleegkundige kan delen.  

Wat het hardlopen betreft is het hier ook fantastisch. Heb eerst wel erg moeten wennen aan de hitte. Het terrein is rotsachtig met voortdurend korte steile klimmetjes. Vlak bij waar ik woon heb ik een leuk rondje gevonden van een kilometer of 10 met 1 kort steil klimmetje. Beetje vergelijkbaar met het kopje, dan iets steiler en zo’n 25 graden warmer. Maar ik moet zeggen dat lopen in je eentje toch een stuk saaier is dan in een groep. Dus ik mis jullie wel een beetje.
De afgelopen vier weken heb ik echter weinig gelopen omdat ik aan het trainen was voor een mountainbiketocht op Aruba. 63 km langs de ruige noordkust. Wat een geweldige ervaring, maar ongelooflijk zwaar.

Al met al heb ik het dus heel erg naar mn zin. Zo erg zelfs dat ik besloten heb ontslag te nemen in het AMC en langer op Bonaire te blijven. Daarna zie ik wel wat ik doe, voorlopig kom ik nog niet terug.

Voor wat sfeerimpressies heb ik een paar foto’s toegevoegd. Voor diegenen die meer willen lezen of zien van mijn avonturen kunnen me toevoegen op Facebook of een mail sturen natuurlijk.
Groeten vanuit een zonnig Bonaire

Martine