Skip to main content
XS SM MD LG XL

Van de trainer

2237

Ruim vijftien jaar geleden was onze buurman de trainer van de voorloper van Loopgroep03. Hij had al vaker gevraagd of ik het leuk vond mee te gaan trainen. Maar ik hardlopen? Ik kon het mij niet voorstellen. Toch durfde ik het aan, na eerst een jaar conditie te hebben opgebouwd met power walken. En vervolgens ging ik het ook nog leuk vinden en deed mee aan prestatieloopjes. Van de acht  km bij de Trosloop in Haarlem, naar een halve marathon (wel alweer enige jaren geleden).

In de Loopgroep ontstond na tien jaar de behoefte aan een trainingsniveau waarin nieuwe lopers konden starten en bestaande lopers – bijvoorbeeld na een blessure – konden terugkomen. Dan waren er wel extra trainers nodig. Mij leek het al langer leuk om training te geven, vooral aan lopers van mijn niveau. Samen met Ron heb ik een opleiding gevolgd tot hardlooptrainer bij Running Holland. Dit was een pittige opleiding waar ik veel heb geleerd. Terugkijkend op twee jaar training geven, is de geleerde lesstof nog steeds de basis van mijn training. Rustig inlopen in eigen tempo, oefeningen, looptechniek, programma en cooling down.

Ook geleerd dat de trainer ervoor zorgt dat er op passende ondergrond wordt getraind. De wortelpaden in het Middenduin, met een hoog zwik gehalte, laat ik meestal links liggen. De training pas je aan aan de weersomstandigheden. Bij regen en harde wind, ga je op zoek naar een beschutte plek. De tip in het cursusboek om een loper de techniekoefening voor te laten doen, pas ik graag toe.

Je moet nadenken hoe je de groep neerzet als je de oefening uitlegt. Dat doe ik soms te laat en heb ik er pas erg in als mijn woorden verwaaien of niet iedereen mij kan zien. Je mag als trainer de aandacht vragen als er te veel wordt gekletst. Ook een goede organisatie van het programma is in de opleiding uitgebreid behandeld.

Ondanks deze voorbereiding kan het gebeuren dat het programma niet gaat, zoals ik dat in gedachten had. Maar ach, daar leer je weer van en het houdt mij scherp om daar de volgende keer beter over na te denken. Uiteraard was de aandacht voor het voorkomen van blessures een onderdeel van de opleiding. Nu is die aandacht continue verweven door de trainingen, maar helaas zijn blessures niet altijd te voorkomen.

Voor mij gaat het er uiteindelijk om dat iedereen op eigen niveau en met de vorm van die dag heeft kunnen trainen. En vooral plezier heeft in het lopen en geniet van het buiten zijn. Dan is voor mij de training geslaagd.

Tineke.