Skip to main content
XS SM MD LG XL

Van de trainer

DE IDEALE LOOPTECHNIEK

DSCF8127

Looptechniek binnen een loopgroep zoals de onze kan een lastig onderwerp zijn. Elke loper heeft zijn eigen motivatie om bij de loopgroep te trainen en daarnaast is er een groot verschil in niveau. Het kan dus zijn dat de ene loper helemaal niet op techniektraining zit te wachten en de ander het juist meer zou willen. Daarbij is het heel lastig en soms ook onverstandig om een jaren oude looptechniek te willen veranderen. Dit omdat er dan makkelijk blessures kunnen ontstaan.

Voordat ik vertel wat voor mij het doel van techniektraining is, wil ik eerst vertellen wat het niet is. Zoals eerder al aangegeven, is het lastig en soms onverstandig om een in jaren aangeleerde techniek te willen veranderen. Het doel is dus niet: Het afleren van jouw eigen techniek en het aanleren van de ideale techniek (bijv. die van Daphne Schippers).

Je kunt je afvragen: “Wat is de ideale looptechniek?” Het antwoord op die vraag is eenvoudig. De ideale looptechniek bestaat niet. Ieder mens is anders en heeft zijn eigen stijl. Daarnaast is een goede techniek voor de 200m sprint niet per definitie ook een goede techniek voor de marathon.

Wat is dan wel het doel van techniektraining?
Mijn eigen motivatie om tijdens de trainingen met techniek bezig te zijn is heel eenvoudig: Ik wil lopers helpen om makkelijker en lekkerder te lopen met behoud van hun eigen stijl.

Dat doe ik graag door te werken met accenten. Door het verbeteren van één onderdeel kan de gehele loopcyclus van een loper al veel verbeteren. Voorbeelden van onderwerpen voor een techniektraining zijn: ontspannen schouders, rechtop lopen en knie-inzet. De bijbehorende oefeningen moeten wel aansluiten bij de samenstelling van de groep. Een te moeilijke of te zware oefening levert geen resultaat, maar mogelijk wel blessures. Van de vele aandachtspunten die een trainer kan kiezen, zijn er maar weinig die door toppers als Daphne Schippers niet goed worden uitgevoerd. Daarom heb ik een filmpje toegevoegd van haar ‘Golden medal race’ op de 200m tijdens de WK in Peking.

Vanaf 1:30 begint de slowmotion en kun je haar techniek helemaal goed bekijken. Door steeds op pauze te klikken, zie je verschillende momenten uit haar loopcyclus.

Print

Een paar van de accenten die je eenvoudig kunt herkennen in dit filmpje zijn:

– De vroege/snelle knie-inzet. Op het moment dat haar gehele voet op de grond staat (midstandsfase), zijn haar knieën al naast elkaar.
– De hoge knie-inzet.
– Het rechtop lopen.(niet inzakken/niet blijven ‘plakken’)
– Kort grondcontact.
– Juiste romphouding.
– Goede ontspannen armondersteuning.

Als je het filmpje een paar keer bekijkt en daarbij ook af en toe op pauze klikt, zijn de bovenstaande accenten je vast snel duidelijk. Het kunnen herkennen en uitvoeren van deze punten kan je gaan helpen bij het lekkerder en makkelijker lopen. Ik wens jullie veel kijkplezier en een sportief en gezond 2016. Dat er maar lekker en makkelijk gelopen mag worden!