Skip to main content
XS SM MD LG XL

Interview

2016-05-23 16.51.05 HDR

Saskia van Dijk is sportmasseuse. Een klik tussen haar en haar klanten vindt ze belangrijk: pas dan kan er sprake zijn van vertrouwen en dus totale ontspanning. Warmte helpt de spieren ontspannen, dus ze werkt graag met warme massageolie of verwarmde bamboestokken. Al gaan vuurmassages en massages met brandende dekens haar net een stap te ver.

Loopnieuws interviewt haar.

Je bent sportmasseuse. Hoe en wanneer heb je je passie voor masseren ontdekt?

Mijn gezin is erg sportief. Op een gegeven moment kwam mijn ene dochter in het selectie elftal bij hockey en haar tweelingzus Lydia bij Jaspers Running Team [talententeam van KAV Holland, red.]. Als ze thuis kwamen met blessures wilde ik ze zo goed mogelijk kunnen begeleiden en zo snel mogelijk weer op het veld cq. baan krijgen. Daarnaast begonnen bij mijn partner en mijzelf de jaartjes ook voelbaar te tellen en wilde ik meer te weten te komen over het lijf en het functioneren daarvan. Daarom besloot ik een opleiding tot sportmasseur te volgen. Hoe meer ik leerde over het menselijk lichaam hoe gefascineerder ik raakte. Na het behalen van mijn diploma begeleidde ik een paar jaar het hockeyteam van mijn dochter en het Dames 1 elftal van de club om de nodige ervaring op te doen. Een sportmasseur masseert namelijk niet alleen – functieonderzoeken, tapen/bandageren en Eerste Hulp bij Sport Ongelukken (EHBSO) horen er ook bij, evenals een adviserende functie.

Wat voor soort sportmasseuse ben je, waar leg je de nadruk op?

Eerlijk gezegd houd ik mij niet strikt aan de procedure zoals ik die voor mijn licentie heb geleerd. Ik ben een mensen mens – als intake laat ik niet eerst een uitgebreid formulier invullen maar stel mijn vragen tijdens de behandeling. Dan verlies je geen tijd – gewoon lekker aan de slag en voelen wat je tegenkomt in het lijf. Al pratend, onderzoekend en masserend leer ik veel over de sporter en zijn/haar problematiek om een eventuele klacht te kunnen verklaren en verhelpen. We wisselen informatie uit. Tussen de klant en een masseur moet ook een klik zijn. Massage verbetert je gevoel van welbevinden en zorgt ervoor dat je bewuster wordt van je lijf. Maar dan moet je je wel happy voelen bij de persoon aan wie je je lijf toevertrouwt.

Waarom komen hardlopers bij jou langs, met wat voor type vragen, klachten, wensen?

Hardlopers komen vaak met overbelasting verschijnselen. Ze zijn aan het trainen voor een langere afstand of hebben er net een gelopen. De meest voorkomende wens is het wegnemen van vermoeide en pijnlijke spieren. Dat is dus eigenlijk al wat laat maar meestal is het effect dusdanig dat ze regelmatig terugkomen om preventief gemasseerd te worden. Als je veel vraagt van je lijf, dan moet je daar ook in investeren – het materiaal dat je gebruikt, je voeding, je verzorging.

Wat gebeurt er dan?

Sommige hardlopers zijn zo gefocust op de prestatie die ze voor ogen hebben dat ze ongemerkt overbelasten. Soms voelen ze dat pas tijdens de massage. Het komt voor dat er iemand komt met klachten in de kuit terwijl de oorzaak daar niet ligt – we hebben leren denken in bewegingsketens. Omdat ik met de klant praat en doorvraag kom ik veel te weten. Ook heb ik de opleiding blessurepreventie afgerond. Daar leer je goed te kijken naar je klant om signalen herkennen die blessures kunnen verklaren. Dan krijgen ze natuurlijk ook oefeningen en andere tips mee om de betreffende spiergroepen te trainen én te ontspannen.

Wanneer moet je naar een sportmasseur en wanneer naar een fysiotherapeut? Verwijs je ook door?

Een sportmasseur werkt in principe alleen met gezond weefsel. Een goede definitie van een sportmassage is: “het toepassen van een aantal handgrepen op het lichaam van een gezonde sporter met als doel de lichamelijke conditie te verbeteren, te bestendigen en/of eventuele nadelige gevolgen van zijn/haar sport beoefening weg te nemen”. Bij een spierscheur bijvoorbeeld ga ik daar niet aan de slag – dat is geen gezond weefsel en dat valt buiten mijn vakgebied. Bij beschadigde spieren of bij twijfel verwijzen we altijd door naar een fysio of een sportarts. De sportarts zit sinds kort in de basisverzekering. Met een verwijzing van de huisarts kan je hier goed terecht voor een goed onderzoek naar de oorzaak van de blessure. De sportarts onderhoudt korte lijnen met vele fysio- en andere therapeuten om de beste behandeling voor de aandoening te vinden. Ook kan je er inspanningstesten doen – die vaak gedeeltelijk vergoed worden – om de eventuele zwakke plekken in kaart te brengen om optimaal en opbouwend met je lijf bezig te zijn.

Hoe lang ben je meestal met iemand bezig?

Meestal ben ik zo intensief en gedreven aan het werk dat ik langer dan de afgesproken tijd bezig ben. Het is fijn om de tijd te kunnen nemen voor iemand en ik bouw nooit mijn agenda helemaal vol. Ik heb het geluk dat ik de massage erbij doe en dat ik er niet afhankelijk van ben.

Heb je een favoriete spier en waarom?

Ja, mijn favoriete spier is de kuitspier – en dat zijn er dus eigenlijk meer dan 1. De kuit is vanwege het handzame formaat erg fijn om te masseren. Onlangs volgde ik de workshop gespecialiseerde sportmassage bij hardlopers en leerden we ongelooflijk veel handgrepen om kuiten te masseren. En natuurlijk horen daar dan de voeten en knieën bij.

Zijn mensen bang voor je of om naar een sportmasseur te gaan?

Natuurlijk zijn er altijd wel wat mensen die het niet fijn vinden om zich bloot te geven – maar het masseert nou eenmaal minder goed door kleding heen. Er zijn wel mensen die er niet tegen kunnen als ik bijvoorbeeld hun voeten of knieën wil masseren. Toch is het belangrijk voeten mee te pakken in de massage, dus dan probeer ik ze er doorheen te praten. Als ze zich dan toch nog niet kunnen ontspannen, dan sla ik dat lichaamsdeel wel over.

Is hete zalf, zoals tijgerbalsem, goed voor je spieren?

Tijgerbalsem bestaat al meer dan 100 jaar en over de werking ervan bestaan vele meningen. Zelf geloof ik wel in de werking omdat de masserende bewegingen tijdens het aanbrengen de doorbloeding stimuleren. De verwarmende werking van de ingrediënten laten de spieren ontspannen. Daarbij moet het wel stevig ingemasseerd worden. Natuurlijk kun je het niet zien als vervanging van een warming-up. Een massage is nooit een goede vervanging van een warming-up, maar wel een goed onderdeel ervan. Bij spierpijn werkt het goed als je na de massage het gemasseerde lichaamsdeel afdekt. Door warmte en wrijving worden vaten wijder (vasodilatatie). Hierdoor verbetert de doorbloeding en dus de uitwisseling van zuurstof en voedingsstoffen tussen bloed en spier.

Gebruik je zelf hitte in je praktijk – doe je ook vuurmassages?

Ja, ik gebruik ook warmte in mijn praktijk want spieren vinden warmte nou eenmaal fijn. Het helpt te ontspannen. Meestal verwarm ik de olie die ik gebruik omdat het prettig is voor de klant en de spieren. Verder geef ik ook massages met warme bamboestokken. Een soort omgekeerde versie van foamrollen – maar dan passief en zeer aangenaam. Een bezoek aan de sauna is een standaard advies aan sporters!

vuurmassage
Een brandende deken wordt over de massageklant gelegd

Op een rondreis door Thailand heb ik het genoegen gehad een vuurmassage te mogen aanschouwen. De masseur doopt dan zijn voet in een schaal olie en daarna in een vuur. Vervolgens masseert hij met zijn voeten de klant – liggend op de grond. De voordelen van deze massage zijn zoals eerder genoemd – bovendien kunnen de kruiden in de olie beter doordringen door de openstaande poriën. Zelf lijkt het me pijnlijk om te geven en niet helemaal hygiënisch zo op de grond. Maar er stond een lange rij dus het zal wel functioneel zijn! Daarnaast is er een massagevorm waarbij ze een brandende deken op je lijf leggen. Ik denk inderdaad dat je dan je spierpijn niet meer voelt maar dan alleen omdat je dan op andere plekken veel te veel pijn hebt….

Saskia van Dijk houdt praktijk in Sandpoort-Zuid.
http://sportmassagesaskiavandijk.123website.nl
Email: saskiavdijk38@gmail.com