Skip to main content
XS SM MD LG XL

Trail Flash: Willemijn wint 180K Ultratrail in Italië

img-20160925-wa0049

Na haar sterke optreden in de UTMB – TDS (119km, 7.200m D+) eind augustus waar Willemijn indruk maakte door als snelste Nederlandse dame te eindigen deed ze afgelopen weekend opnieuw van zich spreken door als eerste dame te finishen in de loodzware Adamello Ultra Trail (180km, 11.500m D+). In een bloedstollende finale toonde zij zich de sterkste van de drie dames die nog over waren in de race.

Lange tijd werd de wedstrijd gedomineerd door de Lombardijse Cristina Tasselli die eerder deze zomer nog als derde dame de TransPyrenea (900km 55.000m D+) volbracht. Na 60 kilometer had deze al een voorsprong van meer dan tweeënhalf uur op de rest van het veld opgebouwd. Echter, geconfronteerd met “fysieke problemen” aldus het Italiaanse Podisti.Net magazine, nam haar voorsprong in de tweede helft van de race zienderogen af. In de tweede nacht, na bijna 42 uur en 160 kilometers in koers, werd haar lot bezegeld toen Willemijn haar zonder het te merken passeerde.

“Ik had haar niet gezien, maar ik hoorde achteraf dat ze in de bosjes lag over te geven toen ik haar in het donker voorbijkwam. Op een verzorgingspost werd mij verteld dat ik op dat moment eerste dame was. Ik kon het eerst niet geloven, maar het bleek echt zo te zijn.”

Nog was de strijd niet beslist want in de laatste 10 kilometer kreeg Willemijn te maken met een sterk opkomende Gabriella Lavezzo, die duidelijk het beste voor het laatst had bewaard. Ook zij was Cristina gepasseerd en leek niet zonder slag of stoot genoegen te willen nemen met een tweede plaats op het podium. Haar eindsprint bleek uiteindelijk toch niet sterk genoeg om Willemijn van de eerste plek te verdrijven. Met een resterende voorsprong van ruim 15 minuten finishte Willemijn na een schitterend opgebouwde race in 46h51’55”.

“Ik wist dat Gabriella in de buurt zat. Het laatste stuk heb ik rustig afgedaald zodat ik nog de mogelijkheid had om te versnellen voor het geval ze zou proberen me in te halen” aldus een dolgelukkige Willemijn. Tom E.

Bekijk de reportage van RTV-NH hier!