Skip to main content
XS SM MD LG XL

Waterlopers

Ironman Joost: zwemmen en hardlopen

Joost tijdens de Ironman
Joost tijdens de Ironman

Zoals velen van jullie al weten, heb ik het afgelopen jaar flink getraind om de Ironman 70.3 in Wiesbaden te volbrengen. 14 Augustus was de dag dat ik mijn eerste Ironman heb volbracht. De afstanden zijn 1.9 km zwemmen, 90 km fietsen en 21 km hardlopen. Om hiervoor te trainen heb ik vaak de afwisseling gemaakt van hardlopen, zwemmen, fietsen, zwemmen, enz. Het zwemmen was in het begin niet mijn favoriete training. Dit omdat het zo moeizaam ging. Maar door veel oefenen, youtube filmpjes kijken en les, heb ik er toch voor gezorgd dat het nu één van mijn favoriete trainingen is. Het is zo fijn als je een zware training op dinsdag hebt gehad en je toch heerlijk kunt gaan zwemmen zonder eventuele blessures op te lopen. Het is verstandig om naast het lopen een andere sport te beoefenen zoals zwemmen, fietsen of krachttraining. Een interessant stukje hierover vind je op de site van Runnersweb.nl.


Judith: Ik wil alleen maar ….. zwemmen!

Ik wil alleen maar Zwemmen
Ik wil alleen maar Zwemmen

Nou, vooruit dan: rennen en zwemmen. Het hardlopen is prima te combineren als warming up voor een duik in de Oosterplas of ’t Wed. Soms helpt de trainer nog even mee door er tegen het eind een ‘panerende’ oefening in te gooien waar je lekker zanderig van wordt. Het animo onder andere lopers om mee te gaan zwemmen stijgt, vooral met mooi weer. Arno heeft helemaal het licht gezien met een vaste duik na de donderdagavond training in de zomer.

Je moet natuurlijk helemaal zelf weten of je (mee) wilt zwemmen, maar ik moedig je aan het in elk geval eens te proberen. Je zult merken dat al je zorgen van je af glijden in het natuurwater. In de winter zwemmen geeft helemaal een geweldige kick, je lichaam gaat gloeien en je hoofd wordt helder. Daarna valt het in het voorjaar reuze mee om een achtste triatlon zonder wetsuit te zwemmen, dat scheelt weer met omkleden op het wisselpunt.

Ik merk dat er wel allerlei gedachten zijn, die het zwemmen belemmeren zoals:

“Ik heb er niet op gerekend.” -> Niemand let op je ondergoed.
“Ik heb geen handdoek bij me.” -> Je mag die van mij lenen.
“Ik heb het snel koud.” -> Je lichaam warmt zichzelf op, en we blijven er niet te lang in.
“Hoe laat is het?” -> Tijd om door te gaan.

Tot slot nog een waarschuwing: zwemmen in natuurwater kan behoorlijk verslavend zijn.

Ik ben zwemmen! Judith