Skip to main content
XS SM MD LG XL

Marcella, Wilskrachtcoach

‘Kom afspraken aan jezelf na’

Een grieperige coach, iemand met een bont en blauwe enkel, een ander met een achilleshielblessure en nog iemand die eigenlijk al genoeg had gelopen de voorgaande week; een ideaal groepje kandidaten om een rondje op pure wilskracht te lopen. Op een zonnige (dat dan weer wel) zondagochtend kwamen we bij elkaar aan de eettafel van Marcella en mede door een lekker bakje koffie, de gezellige sfeer en de goede gesprekken was ieder spoortje weerzin al snel verdwenen toen we aan de mooie route bij Koningshof begonnen. Na afloop wilden we natuurlijk wel eens weten hoe Marcella in haar coachingspraktijk werkt aan wilskracht.

Marcella (rechts) en redactielid Lianne (links)

Wat voor soort coach ben je eigenlijk?

Ik coach vrouwen die hun werkambities niet waarmaken uit onzekerheid over zichzelf. Ik leer om heel bewust concrete stappen te zetten om hun doelen te bereiken. Daar is wilskracht voor nodig, namelijk het vermogen om aandacht, emoties en verlangens te beheersen en te doen wat je wil doen. Naast dingen doen, gaat het vooral ook om bewustwording.

Kan je iets vertellen over hoe het zo gekomen is dat je wilskrachtcoach bent geworden voor hardlopers?

De aanleiding was de New York marathon die ik in 2008 liep. Zo’n afstand vergt een goede voorbereiding en toen zag ik met eigen ogen het nut van een goed schema, een ambitieus doel (en dat delen met anderen), visualiseren en positief denken. Mijn snelste tijden dateren daardoor van de laatste 2 jaar, en niet van 15 jaar geleden toen ik nog een stuk jonger was en geen druk gezin had. Ik realiseerde me dat ik dit ook vaker kon toepassen in het echte leven. Een paar jaar later deed ik een Internationale coachopleiding en sindsdien ben ik als coach werkzaam. Aangezien ik zelf hardloop en veel hardlopers ken, heb ik ook regelmatig hardlopers als klant.

Kun je wilskracht trainen?

Dat kan! Door te oefenen in kleine afspraken met jezelf te maken en die ook 100% na te komen. Je wilt bijvoorbeeld een keer per week ‘s ochtends om 6 uur een vlot duurloopje van 45 minuten doen. Je wekker gaat en je wordt wakker met gedachten en gevoelens die zeggen: “Ik ben moe, ik wil verder slapen, ik ga vanmiddag wel rennen.” Op dat moment kun je je gedachten en emoties de overhand laten nemen en de snoozeknop van je wekker indrukken of je kunt integer zijn aan jezelf en je belofte nakomen, je bed uitkomen en lekker gaan lopen. Naarmate je vaker je beloftes met jezelf nakomt, gaan dingen makkelijker, doe je meer wat je echt wilt doen en krijg je meer zelfvertrouwen.

Zijn er tips en trucs te noemen?

  • Deel je hardloopdoel ook met andere hardloopmaatjes of je trainer. Dat lijkt eng (je hebt immers geen idee of je doel haalbaar is), maar het kan je juist helpen om er ook echt voor te gaan en het doel waar te maken.
  • Moedig jezelf aan tijdens een wedstrijd of zorg voor support langs de weg. Sommige apps, zoals Endomondo, hebben een functie waarbij volgers je een berichtje kunnen sturen dat dan aan jou wordt voorgelezen.
Wil je de kracht van aanmoediging zien? Kijk dan dit fragment van de het TV-programma de Kennis van nu’ (en vooral het gedeelte tussen minuut 15-20’) waarin wetenschapper Diederick Jekel zich in 3 maanden voorbereidt op een marathon.

http://www.npo.nl/de-kennis-van-nu/19-10-2014/VPWON_1229349

Hij krijgt de opdracht om op de loopband zo lang mogelijk een tempo van 11 km per uur vol te houden. In eerste instantie lukt hem dat 9 minuten. Vervolgens schrijft hij wat aanmoedigingen (“Je kan het, ga ervoor”) op een spiekbriefje. Dan gebeurt er wat wonderlijks en houdt hij het maar liefst 13 minuten vol! Winnen doe je met je brein!

  • Wees je bewust van je moeilijke momenten. Na een lange vermoeiende werkdag is het lastiger om bewust dingen te doen en niet terug te vallen op de automatische pilot. Een klant van mij, een fanatieke marathonloopster, merkte bijvoorbeeld dat ze in de voorbereiding van een marathon moeite had om doordeweeks ‘s avonds te trainen bij haar club. Tijdens een coachsessie was zij zich hier bewust van en besloot voortaan niet gejaagd uit haar werk door te gaan naar de training, maar eerder op de middag op tijd te eten en iets eerder van haar werk weg te gaan, zodat ze minder moe en gehaast de training kon beginnen. Dat maakte ook dat ze de training beter kon benutten.
  • Mis je de discipline om zelf een keer extra in de week te rennen? Spreek dan af met iemand of doe een extra training bij je club.
  • Bedenk ook wat je kunt doen als je de man met de hamer tegenkomt tijdens een wedstrijd. Zoek bijvoorbeeld afleiding: kijk om je heen, focus op een andere loper. Zorg op die manier dat negatieve gedachten geen kans krijgen en blijf gefocust op het positieve en je einddoel. Zie ook mijn tips hier.
  • Weet je van jezelf dat je de laatste paar kilometer van een loopje er snel de brui aan geeft? Vraag dan iemand om jou te hazen en mentaal te ondersteunen. Dat kan net het verschil maken waardoor je wel doorzet en lachend over de finish komt.
  • Visualiseer voor de wedstrijd het parcours en hoe jij wilt dat de loop gaat. Er is een mooi fragment van German Silva die tijdens de NYC Marathon 1994 de verkeerde afslag nam en alsnog won omdat hij van te voren de route goed gevisualiseerd had.
  • Deed je mee aan een wedstrijdje en liep je slechter dan je hoopte? Weer geen PR en baal je daarvan? Dat mag! Maar laat het niet alles bepalen en jou ervan weerhouden om lol te hebben in het lopen. Bekijk wat je ervan kunt leren, wat je anders kunt doen en besluit iets voor de toekomst.

Kan je wilskracht ook overtrainen of zelfs blesseren?

Jazeker, dat kan! Wilskracht is actieve energie. Het gaat om een balans tussen inspanning en ontspanning. Daarom is het ook zo belangrijk om niet alleen je emoties te beheersen, maar ook bewust te zijn van bijvoorbeeld je lichaam. Als je altijd maar hard doortraint, zet je wel door, maar loop je ook het risico overtraind te raken of uit balans te raken als het bijvoorbeeld net samenvalt met een drukke periode op je werk of thuis. Als je fysiek heel moe bent, of veel spierpijn hebt, is het soms zinvoller om te gaan slapen dan hard te trainen. Het gaat erom dat je merkt dat je moe bent en dan een bewust besluit neemt. Ik moedig mensen vooral aan om niet alles op de automatische piloot te doen, maar echt bewust te doen wat ze echt willen doen. Dat betekent ook dat je flexibel moet omgaan met een trainingsschema. Veel mensen proberen exact een schema te volgen en vergeten dat dit vaak standaardschema’s zijn, die voor jouw situatie minder geschikt kunnen zijn omdat je een drukke baan of een gezin hebt. Kijk dus naar je eigen situatie en kies bewust voor wat werkt bij jou.

Wat kan je beginnende lopers aanraden en wat kan je door de wol geverfde lopers aanraden qua wilskracht?

Voor beiden geldt: hou plezier in het lopen! Als beginnende loper ligt de focus meer op het opbouwen van een goede conditie, goede techniek en loopervaring opdoen. Naarmate je langer loopt en ouder bent, kun je meer winnen op het mentale vlak.

Is er verschil tussen mannen en vrouwen voor wat betreft wilskrachttraining?

Over het algemeen doen mannen meer en hebben vrouwen de neiging om te veel te denken. Ze vergelijken zich met anderen en vinden zichzelf niet goed genoeg. Dat komt vaak tot uiting bij het stellen van een hardloopdoel. Ik hoor vrouwen veel vaker zeggen: “Ik weet niet of ik het kan en dus durf ik niet aan die marathon mee te doen”. Ook vlak voor en tijdens de wedstrijd laten vrouwen zich eerder leiden door negatieve gedachten. De kunst is om wat meer te denken zoals Pippi Langkous: “Ik heb het nog nooit gedaan en dus denk ik dat ik het wel kan”

Wil je een keer doorpraten over jouw specifieke situatie en wat Marcella voor je kan betekenen? Check dan haar website www.marcellavandoorn.nl. Renners van loopgroep03 kunnen altijd een gratis coachsessie van een half uur aanvragen om te zien of coaching iets voor je is.

Van te voren stukje lopen met Marcella, met Maarten (links) en Lianne (rechts). Foto: Igor.