Skip to main content
XS SM MD LG XL

Van de Trainer

Trainer Ivo dook speciaal voor deze nieuwsbrief in de filosofische en psychologische achtergrond van de wilskracht en stuitte daar op een stappenplan om deze ‘spier’ te trainen.

In de filosofie wordt in het algemeen aangenomen dat alleen een intelligent persoon met een bewustzijn van zichzelf, een zelfbewustzijn, iets kan willen. Dieren worden geacht alleen door instinct te worden geleid, hoewel de hogere primaten ook over enig zelfbewustzijn zouden beschikken en dus iets kunnen ‘willen’. De wil van de mens is grondig besproken door talloze filosofen maar ook grondig bestudeerd en beschreven door psychologen. Een van hen is Roy Baumeister (1953), een van de belangrijkste psychologen van deze tijd.

Baumeister vergelijkt wilskracht met een spier wat betekent dat je het dus kunt trainen. En trainen doe je niet door een spier vanuit het niets opeens 100% te belasten, dan heb je geheid de volgende dag spierpijn. Je lichaam protesteert, vind het niet fijn en dat beïnvloedt vervolgens je voornemen om de spier te blijven trainen. Je bent dan geneigd de brui eraan te geven. Wil je een spier goed ontwikkelen? Dan train je hem beetje bij beetje, stap voor stap, zonder te forceren.

Stap 1: Doe zelfkennis op

Wil je wilskracht ontwikkelen? Dan is zelfkennis belangrijk. Dus neem je gedrag onder de loep en bedenk wat erachter zit. Waarom maak je bepaalde keuzes? Weet je dat? Dan kun je beginnen met je wilskracht trainen.

Stap 2: Stel jezelf een haalbaar doel

Elk succesje dat je boekt, helpt je wilskracht ontwikkelen en draagt vervolgens bij aan meer zelfvertrouwen en helpt je doorzetten.

Stap 3: Maak je familie en vrienden deelgenoot

Breng je gezin, familie, vrienden en kennissen op de hoogte van je doel. Maak het openbaar en je motivatie neemt toe.

Stap 4: Geef jezelf een beloning

Gebruik je je wilskracht om jezelf duizend en één dingen te ontzeggen? De kans dat je faalt is groot. Echter, stel je jezelf een beloning in het vooruitzicht als je een doel haalt? Dan wordt het veel leuker om ervoor te gaan.

Stap 5: Eet en slaap regelmatig plus voldoende

Goede en gezonde voeding is belangrijk. Het is de brandstof waarop je lichaam de dag doorkomt. Zorg tevens voor genoeg slaap. Slaap je onvoldoende? Dan word je moe en onrustig en dat vermindert je zelfcontrole. Je raakt sneller geïrriteerd en valt eerder boos uit. Gun jezelf daarom genoeg slaap dat zorgt dat je ’s ochtends uitgerust bent en je fit voelt.

Stap 6: Vermijd stress en ontspan geregeld

Evenals ongezond eten en te weinig nachtrust nemen, tast ook stress je wilskracht aan. Stress zorgt ervoor dat je impulsief reageert en ondermijnt dus je zelfcontrole. Vermijd stress door regelmatig stoom af te blazen…bijvoorbeeld met een lekker rondje hardlopen…