Skip to main content
XS SM MD LG XL

Mooi Lopen

Door Sander

Moet jij tijdens de training wel eens ‘mooi lopen’ en vraag je je af wat daar nou eigenlijk mee wordt bedoeld? ‘Mooi lopen’ is bij mij het lopen over korte afstanden op een hoog tempo en met een mooie techniek. Het hoge tempo is, als het goed is, een gevolg van de goede techniek. De goede techniek is echter moeilijk uit te voeren als het tempo laag ligt. De twee versterken elkaar dus. De afstanden tijdens deze oefening zijn kort, omdat je dan de gehele afstand geconcentreerd en op een hoge intensiteit kunt afleggen.

Mooie houding, goede arminzet, kort grondcontact, ziet er pico bello uit!

Behalve de techniek en de snelheid is ook de ondergrond een belangrijk aspect bij deze oefening. Door te kiezen voor een andere ondergrond, kan een specifiek onderdeel benadrukt worden. Als een trainer een hoge frequentie wil benadrukken, kan hij kiezen voor zacht zand als ondergrond. Om het accent op een langere pas te leggen kun je de oefening juist heuvelafwaarts uitvoeren.

Eén van de doelen van ‘mooi lopen’ is om lopers bewust te maken van wat een goede techniek voor hen kan betekenen. Een opmerking van één van de lopers is ooit geweest: ‘Ik ga nu veel harder dan ik eigenlijk wil’. Dit kwam simpelweg door het goed uitvoeren van een aantal technische accenten. Als je je bewust bent van welke accenten jou helpen om gemakkelijker en/of sneller te lopen, kun je ook proberen om deze toe te passen. Bijvoorbeeld tijdens duurlopen, maar uiteraard ook bij wedstrijden. Alleen al even met een bepaald accent lopen, kan je over een moeilijk punt of aan een mooie eindsprint helpen. Door regelmatig ‘mooi te lopen’, zal je lichaam wennen aan de techniek en wordt het toepassen uiteindelijk een gewoonte.