Skip to main content
XS SM MD LG XL

Mooie foto’s

Ludo, sportfotograaf, kennen we van de trails waar hij onder de bedrijfsnaam Ludo-grafica de mooiste foto’s aanbiedt. We gaan bij hem langs voor een interview, en treffen hem samen met zijn vrouw, Simone, die samen met hem de zaak runt.

Ludo, leuk dat we je een paar vragen mogen stellen voor onze nieuwsbrief. Het thema van het volgende nummer is ‘Beauty’ en dat gaf ons het idee om jou als fotograaf van prachtige trailfoto’s een paar vragen te stellen. Ten eerste, hoe is het zo gekomen dat je beland bent in de sportfotografie?

“Vanaf mijn zesde tot en met mijn 21ste ben ik zelf actief geweest als wielrenner. Doorliep alle categorieën tot en met de amateurs. Daarna nog enkele jaren triatlon gedaan. Daarna een twintigtal jaren een wielerzaak gehad. Toen ik in 2011 een hersenbloeding kreeg, was het met het inmiddels recreatieve fietsen en de zaken afgelopen. Met wat hobby-fotografie probeerden we toch aansluiting te behouden met aanvankelijk de wieler-, en triatlonsport. Ik zeg uitdrukkelijk WE omdat ik het samen doe met mijn vrouw Simone!”

Wat is het geheim van een mooie sportfoto? Zijn er evenementen die er uitspringen, waarbij het goud bij wijze van spreken voor het oprapen ligt?

“Een (sport)foto kan op allerlei manieren mooi zijn. Het kan het moment zijn, de beweging, de emotie, de omgeving. Vaak is topsport het mooiste om de actie vast te leggen, maar ook de breedte-sport kun je mooi vastleggen. De nadruk zal dan misschien wat meer op de omgeving of emotie komen te liggen. Het is de fotograaf en zijn creativiteit die ervoor moeten zorgen dat het een plaatje wordt.”

Bewerk je je foto’s na, en hoe en waarom?

“Het nabewerken van de foto’s beperken we tot een minimum. Wat snijden, aanscherpen en soms iets aanzetten. Ook kan het zijn dat een bepaalde foto beter uitkomt in zwart/wit. Ik maak geen gebruik van uitgebreide programma’s zoals Lightroom of Photoshop of wat er al niet allemaal op de markt is. Onze uitdaging is om de foto al zoveel mogelijk naar onze zin te maken op locatie!”

Wij hebben een album gemaakt met 30 recente foto’s van onze loopgroep die we zelf mooi/leuk/grappig vinden. We willen jullie graag vragen om hieruit een top 3 te kiezen.

“Voor ons springt Foto 13 eruit.

Vanwege bepaalde houdingen van mensen, ’t is een echt kijkplaatje.

Dan foto 15, het perspectief, de emotie….de actie!

Alles samen in 1 foto.   En ten slotte Foto 16 vanwege het moment en het tijdstip.

Het Gouden Uurtje met de op- of ondergaande zon is altijd een mooi moment. Hier met mooie (bijna) silhouetten.”

Dank jullie wel! En wellicht tot op de volgende trail!

Graag gedaan. Overigens, ons inhuren kan altijd, onze werkzaamheden hangen af van wat de klant wil. Het kan een sfeerreportage zijn van het evenement maar net zo goed kan het zijn dat een organisator de deelnemers op de foto wil hebben. Een combinatie kan ook. Mail ons op info@ludo-grafica.nl