Skip to main content
XS SM MD LG XL

Power: Loopgroep03 gaat Olympisch

Patrick van Luijk is twee keer Olympisch sprintatleet en voormalig Nederlands kampioen op de 60, 100 en 200 m. Hij heeft een PR op de 200 m van 20,52 seconden. Dat is 35 km/h. Samen met Stans van der Poel richtte hij het bedrijf BioCheck op, dat met behulp van uitgekiende trainingsprogramma’s werknemers helpt met re-integratie. Na een burn-out bijvoorbeeld. Of bij chronische vermoeidheid. Igor en Maarten testten samen met hem de professionele versie van de Powerplate: de Vibrogym.

 

Maarten en Igor met Patrick onder het BioCheck motto.

De 03-redactie was uitgenodigd om een kijkje te nemen in BioCheck en te trainen met de Vibrogym. Dat is een platform dat krachtig trilt en waar je allerlei oefeningen op kan doen; squats, push-ups, dips. Door de trilling worden je spieren extra gestimuleerd. Je kan het ook gebruiken als hamstring- of kuitmassage. Het apparaat is ontworpen door Olympisch trainer Guus van der Meer.

Het Vanessa-effect

In 2005 brak de Powerplate genadeloos door dankzij Vanessa, die iedereen overtuigde met haar (toen) goddelijke lichaam. Ook Madonna scheen in die de jaren haar killerbody deels aan de Powerplate te danken te hebben. Na een aantal jaren was het Vanessa-effect uitgewerkt, en verdween de Powerplate weer uit veel huizen en fitnesscentra. Ten onrechte volgens Patrick, het is het meest onderschatte fitnessapparaat dat hij kent. En er is veel onderzoek gedaan naar de werking van de trilplaat. Uittesten dus.

De redactie, vertegenwoordigd door Maarten en Igor, doen alle oefeningen met hem mee en zijn na een klein uurtje geheel doorgetrilt. Maarten: “Je voelt bij de squats onmiddellijk dat je kuiten een totale reset krijgen. Na 40 seconden op 30 Hz is alle vermoeidheid eruit.” Igor: “Bij elke push-up op de trilplaat voelde ik mijn schouders wakker worden uit een hele diepe slaap. Eigenlijk zijn het twee trainingen op het zelfde moment: je doet je push-ups en tegelijkertijd wordt je gemasseerd.”

Rommeltrilplaten

De Vibrogym kost €9000, niet echt iets voor de particulier, maar bij sommige sportscholen – ook in de regio Haarlem, bijvoorbeeld bij Spaarneboog – kan je er ervaring mee opdoen. Het is vooral een goede afsluiting van een krachttraining aan de apparaten of als herstel, bijvoorbeeld van een lange duurloop de vorige dag. Kijk uit op Marktplaats, er zijn veel rommeltrilplaten gemaakt die je voor €150 bij de Blokker kon kopen, maar die helemaal niks doen.

 

WAT IS DE VIBROGYM?

De Vibrogym is de opvolger van de Powerplate. Ontworpen onder leiding van Olympisch trainer Guus van der Meer, ook de grote man achter de Powerplate. Het genereert trillingen die als energie worden overgedragen op je lichaam. Een techniek die je voor verschillenden doeleinden kunt toepassen; spieren opwarmen als voorbereiding op een intensieve kracht- of cardiotraining, doelgericht krachtoefeningen doen om je prestaties te verbeteren of zwaar belaste spieren masseren om de doorbloeding en daarmee het spierherstel te bevorderen. Daarnaast heeft regelmatig trainen op de Vibrogym gunstige cosmetische effecten als vermindering van cellulitis en verbetering van collageen.