Skip to main content
XS SM MD LG XL

Van de Trainer

De redacteuren van deze nieuwsbrief dachten bij het thema ‘kracht’ aan mij. Alhoewel ik me daar niet zo bewust van was, doe ik wellicht iets meer krachttraining dan andere trainers. Dat smijten met energie hoort ook wel bij mij. Cardio en kracht. Doen we dan op donderdag squats of deadlifts? Nee. Met zand en/of heuvels kun je ook aan kracht werken. Het lopen op een mulle ondergrond of het oprennen van een helling vraagt veel kracht. Zeker als dit gebeurt met verhoogde snelheid. Wie kent niet het gevoel van zwabberende benen na een paar klimmetjes bij de Oosterplas of ‘t Wed? Kracht zit ook in circuitjes. Denk maar aan de zware benen na uitvalpassen of ‘fietsbanden’. Dat ongemak hoort bij krachttraining. De geplaagde spieren worden elke keer wat sterker en dat zorgt dat je een volgende keer weer makkelijker loopt.

Doe minstens 150 minuten per week aan matige inspanning. Dat is een van de adviezen die de Gezondheidsraad onlangs heeft uitgebracht aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Die twintig minuten per dag schijnt meer dan de helft van de bevolking niet te halen, maar die zijn dan ook geen lid van Loopgroep ’03. Een nieuw advies van de Gezondheidsraad is om minstens twee maal per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Een nadere uitleg lijkt me aan onze lezers niet besteed, maar je kunt hem vinden op de website alles over sport. Van belang is dat ook (zelfs?) de overheid erkent dat krachttraining goed is. If you don’t use it, you loose it is van toepassing op spieren en botten die niet getraind worden.

Hardlopers belasten vanzelfsprekend hun botten en spieren al tijdens de trainingen. De nadruk ligt op het onderlichaam. Sander legt elders in dit periodiek uit welke spieren je in elke fase van de loopbeweging gebruikt. Voor elke aparte spier of spiergroep zijn oefeningen beschikbaar. Hier vinden we ook oefeningen die we kennen als ‘planken’. De leden die op donderdag trainen, weten dat ik die oefeningen regelmatig op het programma heb staan. Zelfs leden zonder buikspieren (Robin) of lopers die er een hekel aan hebben/hadden (Mark B), halen inmiddels ruimschoots mijn minimale veertig seconden. Planken is goed voor de rompstabiliteit. Met een slappe romp is meer energie nodig om hetzelfde loopresultaat te behalen.