Skip to main content
XS SM MD LG XL

De wijsheid van Charissa

De redactie van de nieuwsbrief vroeg me iets te schrijven over wijsheid, oftewel schoonheid van de geest. Ja, dat onderwerp spreekt mij wel erg aan. Ik denk bij dit onderwerp meteen aan de hoogst haalbare van het achtvoudig pad, Samadhi. Dat is wat ik wil bereiken, daarom ben ik aan yoga begonnen en daarom moet ik iedere week in de duinen lopen. Je zult nu wel denken SAMAWATTIE? Dus laat me dat uitleggen.

Veel mensen denken bij yoga aan ingewikkelde houdingen op een matje. Dat is slechts een klein onderdeel van yoga. Een trede van het achtvoudig yogapad. En dat achtvoudig pad is een weg naar verlichting, Samadhi. Om Samadhi te bereiken dien je de andere 7 treden van het achtvoudig pad te doorlopen. Yama; geweldloosheid, Niyama; zuiverheid, Asana; de yogahoudingen, Pranayama; de kunst van het juist ademhalen, Pratyahara; terugkeren van je aandacht, Dharana; focus op 1 ding, Dhyana; meditatie en Samadhi: verlichting.

Doordat ik veel asana’s doe op de mat (yoga) kan ik lang stilzitten om te mediteren. Dan kan ik focussen op mijn ademhaling, mijn hoofd leegmaken en mijn zintuigen naar binnen richten. Ik zit soms op mijn mat te mediteren en denk alleen maar aan mijn werk. Of ik ben aan het mediteren en merk dat ik het kerstmenu tijdens mijn meditatie heb samengesteld. Maar soms heb ik een andere ervaring tijdens de meditatie en voel ik me relaxed, leeg en vol tegelijk. Vredig, tja, misschien wel in een perfecte staat van zijn. Maar of dat nou Samadhi is? Ik weet het niet. Ik weet wel dat ik nog een paar dagen kan teren op zo’n ervaring. Dat het me energie geeft en ook goede ideeën of oplossingen voor (alledaagse) problemen waar ik tegenaan loop.

Maar vergelijkbare ervaringen heb ik ook tijdens het hardlopen. Ik loop graag in m’n uppie door de natuur. Dan geniet ik van de bossen en duinen, van de dieren die ik tegenkom, van het weer. Ik kan tijdens zo’n loop helemaal opgaan in mijn gedachten. Soms denk ik over mijn werk, soms over het samenstellen van het kerstmenu maar soms denk ik nergens aan. Dan voel ik een cadans, een regelmatigheid in mijn lijf en in mijn hoofd. Dan lijkt het alsof het hardlopen als vanzelf gaat. Al mijn zintuigen staan op ‘aan’ maar ik ben onverstoorbaar. Is dat Samadhi? Ik weet het niet.

Wat ik wel weet is dat deze ervaringen verder gaan dan het hoofd leegmaken. Dat deze ervaringen me helpen en inspireren. Misschien word ik er zelfs wijzer van.

Retreat

Wil je een aantal treden van het achtvoudige pad met mij bewandelen? Dat kan! Ik organiseer het derde weekend van januari een heel fijne retreat. Ik bied je yoga- en meditatielessen aan in een geweldige omgeving. We verblijven op een mooi landgoed in Zeeland met tuin, sauna, zwembad, hottub en heerlijke vegetarische maaltijden. Klik op onderstaande link voor meer informatie…

www.myownretreat.com/charissa-de-ruijter

Leuk als je meegaat!