Skip to main content
XS SM MD LG XL

Van de Trainer

door Astrid

Landen

Ik sta er weinig bij stil, maar ‘landen’ is onderdeel van mijn dagelijks leven. Van even lopen naar de garage tot hardlopen door de duinen. Mijn voeten vangen mij (bijna) elke keer weer op. Ik schrijf bijna, want mijn landingen gaan ook nog wel eens mis.

Als sinds mijn tienerjaren ga ik frequent door mijn enkel. Vroeger tijdens het korfballen, als ik weer eens op iemands voet stond en later op leuke hakken tijdens het stappen. Het leek wel of elke scheefliggende tegel voor mij bestemd was. Toch hebben die enkelblessures mij nooit weerhouden om te sporten, dat vond ik simpelweg te leuk. Elke keer weer vol goede moed naar de fysiotherapeut om zo snel mogelijk weer op de been te zijn.

In 2003 heb ik mij aangesloten bij een hardloopgroep in Amsterdam en door de loopscholing ging ik steeds minder vaak door mijn enkel. De landing van mijn voeten verbeterde enorm. En het scheelt ook dat er geen voeten van tegenstanders zijn om op te landen.

Maar als de ondergrond echt uitdagend wordt, dan is het nog steeds spannend of het goed gaat.

Toen ik mij aansloot bij Loopgroep ’03 kon ik mijn geluk niet op. De duinen leren kennen, weer samen met anderen hardlopen en mijn tempo schoot omhoog (nadat deze was veranderd na twee zwangerschappen kort achter elkaar). Nog geen 3 maanden later verstapte ik mij ergens in Middenduin en mijn enkel was zwaar gekneusd. Wat had ik een pijn en wat was ik verdrietig, maar ook onder de indruk. De mensen van de loopgroep waren zo lief en behulpzaam. Ik ben door een paar sterke mannen het hele eind naar de uitgang gedragen en met de auto naar huis gebracht. Het was zo bijzonder dat de groep gelijk in actie kwam en daarvoor hun eigen training staakte. En dat maakt deze groep zo bijzonder, hoe je ook landt, de groep staat achter je.

De laatste jaren gaat het gelukkig veel beter met mijn landingen. Ik gebruik sinds een tijd enkelbanden van Exo-L. Een geweldige uitvinding waarbij door je enkel gaan nagenoeg onmogelijk is. Dit kan ik iedereen aanraden, want rennen door de duinen is nu weer een feestje!