Skip to main content
XS SM MD LG XL

Trail Nieuws

Schoorlse Duinen
Natuurschoon: ***
Moeilijkheidsgraad: ***
Duinentrail Schoorl, 27 oktober: Eugène 17 km Tom E 37 km

We beginnen waar het allemaal begon. Ergens in de vroege jaren 0 dacht een kleine afvaardiging van Loopgroep 03 “laten we eens iets geks doen”. Niet wetende waar ze aan begonnen schreven ze zich in voor de Duinentrail Schoorl. En de rest is geschiedenis. Wat zij weldra ondervonden was dat op nog geen drie kwartier rijden een van de mooiste en uitdagendste trailgebieden van Nederland ligt. Met de hoogste duinen van het land (55 meter) al denken ze daar in Zoutelande anders over. Vooral aan de oostkant van het gebied vind je de beste hellingen, hier kun je je hoogtemeters wel halen. Maar wat het vooral zwaar maakt is het beruchte Schoorlse zand. Er is veel over gesproken en gespeculeerd, maar om een of andere reden is het zand er witter en fijner dan waar dan ook. Je hebt er totaal geen grip op, zakt er diep in weg en je kunt duwen wat je wilt maar je komt er gewoon niet doorheen. Sinds dat eerste jaar gaan eind oktober altijd wel een paar 03-ers naar Schoorl (tussendoor ook trouwens). Voor Tom E is het vaste prik om de langste afstand van 37 km te lopen. Eugène liep de 17 km route en demonstreert hier hoe je een trail run naar behoren eindigt: met een pot bier!


Terschelling
Natuurschoon: ***
Moeilijkheidsgraad: **
Trailrun Terschelling, 6 oktober, Eugène 25km

Met Eugène gaan we meteen door naar Terschelling. Hij vond het er super mooi. De route was erg afwisselend met veel single tracks door mooie heidevelden en heuveltjes, over prachtige duinen en door mooie stukken bos. Daarom geven we Terschelling drie sterren voor natuurschoon! Het stuk over het strand was verreweg het zwaarste stuk: ca 3 km met windkracht 6 tegen! Daardoor was het laatste stuk ook nogal zwaar want de tank was leeg. Eugène heeft nog niet zoveel trails gelopen maar vond deze, vooral door het stuk over het strand, behoorlijk zwaar.


Veluwezoom
Natuurschoon: ***
Moeilijkheidsgraad: **
Posbanktrail 26 okt 13 km: Julia, Anouk, Maarten F, Frank L en Marcel K

Hopakee, meteen door naar een echte trailrun-must-go! De Veluwezoon, misschien wel het mooiste stukje van de Veluwe en goed aan te rijden. Parkeren bij het bezoekerscentrum bij Rheden en vandaar loop je meteen het mooie Herikhuizerveld op met rondom de ‘toppen’ van dit gebied zoals de Zijperberg, de Koepelberg en de Tafelberg, tot wel 110 meter hoog. Bos en heide wisselen elkaar af, je kunt eindeloos meanderen en heuvels op en af, al wordt het nooit echt steil.


Voorne-Putten
Natuurschoon: *
Moeilijkheidsgraad: **
Voorne’s Duin Trail: 1 december, Mark en Tom E 44 km

Niet gedacht dat Voorne-Putten een bestemming voor trailers was? Jawel hoor. Mark en Tom gingen er heen voor de langste afstand. En hoe was het daar? Een beetje vergelijkbaar met de Kennemerduinen volgens Mark. Tom vond dat er teveel asfalt in het parcours zat, en dat willen we niet als trailers. Dus dit gebied krijgt qua natuurschoon een sterretje minder. Maar als je in de buurt bent is dit wel the place to go trailing.


Kennemerduinen
Natuurschoon: ***
Moeilijkheidsgraad: **
IJmuiden kust trail, 5 oktober, Sander B, Marco en Niels 20 km

En weer terug naar huis. Hoe bevoorrecht zijn wij met ons eigen gebied? Het is er mooi en gevarieerd, het heeft met de Brederodeberg (45m) de beste trainingsheuvel in de buurt, altijd frisse zeelucht, maar liefst 7 meren te bezoeken en een stuk dat met een beetje fantasie aan een Afrikaanse steppe doet denken (Klein Kenia). Hier liggen de meeste trail-kilometers van de 03-groep. Sander, Marco en Niels deden mee aan de IJmuiden kust trail, een beetje rare naam eigenlijk voor een trailrun in de Kennemerduinen. Een select groepje mag trouwens in januari weer ‘s nachts het gebied in tijdens de Pierewaaitrail! De foto is natuurlijk van JanK, van één van de fraaie beeldrapportages welbekend van Strava.


Dan gaan we nu verder met de trailkaart, die nog lang niet af is. Reacties en aanvullingen welkom!


Amsterdamse Waterleidingduinen
Natuurschoon: **
Moeilijkheidsgraad: **

Enige natuurgebied waar je overal buiten de paden mag lopen. Daardoor en door de uitgestrektheid van het gebeid schier oneindige trail-mogelijkheden. Je kunt het zo ruig maken als je wilt. Ook bekend om de hoogste damhert-dichtheid.


Koningshof
Natuurschoon: **
Moeilijkheidsgraad: *

Klein maar fijn gebiedje met fraaie heuvelachtige single tracks. Omdat het zo beschut ligt is het een goede bestemming bij slecht weer. Uitsluitend voor de vroege vogels want officieel moeten hardlopers om 10 uur het bos verlaten. Flauw.


Sallandse Heuvelrug
Natuurschoon: **
Moeilijkheidsgraad: **

Weids gebied met bos en heide en door de nabijgelegen Lemelerberg echt lange afstanden mogelijk. Tot 70m hoge, zacht glooiende hellingen, alles renbaar. De Sallandtrail in maart is een vaste bestemming voor 03’ers. Sommige mensen vinden de bossen een beetje saai. Modder mogelijk!


Duivelsberg / Heerlijkheid Beek
Natuurschoon: ***
Moeilijkheidsgraad: ***

Nee, je hoeft niet naar Zuid-Limburg voor de beste hellingen. Die liggen namelijk vlak achter Nijmegen. Deze twee geschakelde natuurgebiedjes liggen tegen stuwwallen uit de ijstijd. Zeker een 10-tal hellingen met een hoogteverschil tot 75m vlak bij elkaar maken dit tot het beste trainingsgebied van Nederland voor wie zich voor wil bereiden op de Ardennen of de Alpen. Hier moet je heen voor 1000D+. Met mooi uitzicht op de koop toe.


Ketelwald
Natuurschoon: **
Moeilijkheidsgraad: **

Het natuurgebied rondom de Sint Jansberg ligt aan de zuidkant van de stuwwal die is ontstaan in de ijstijd. Een heuvelachtige streek met loof- en naaldbossen. Het verbindt de Mookerheide met het Duitse Reichswald. Met een prachtig uitzicht op de door houtwallen omgeven akkers en weilanden. Je moet wel regelmatig een weg oversteken. Het Pieterpad loopt eveneens door dit gebied. De Ketelwaldtrail wordt in mei georganiseerd.


Het Leudal (Limburg, bij Roggel)
Natuurschoon: **
Moeilijkheidsgraad: *

Klein maar fijn bosgebied met single tracks. Mooi landschap met slingerende beek en een knalgele zandverstuiving. In juni wordt hier de Trailrun Leudal georganiseerd.


Utrechtse Heuvelrug
Natuurschoon: **
Moeilijkheidsgraad: *

De natuur in Nederland is meestal op postzegel-formaat, maar als je het langgerekte gebied in de lengte loopt en je ergert je niet aan de vele autowegen die je kruist, kun je op de Utrechtse Heuvelrug 30km point-to-point lopen tussen de stations van Rhenen en Driebergen. Het terrein is licht glooiend, met 330 hoogtemeters over de volle lengte niet heel moeilijk. De Amerongse berg is het hoogste punt (70m). Onderweg kom je onder meer langs Kwintelooijen, een voormalige zandafgraving met een uitzicht over de Gelderse Vallei, een ‘Eenzame Eik’ en nog meer fraais.


Vaalserberg
Natuurschoon: **
Moeilijkheidsgraad: ***

Natuurlijk moet je als trailer naar het hoogste punt van Nederland (321m). Al is het Drielandenpunt zelf nou niet echt een rustig stukje natuur en heeft het een nogal vlakke top, het Vaalserbos eromheen heeft het wel. Veel hoogtemeters kun je hier maken, genieten van de uitzichten over het Limburgse Heuvelland met het Geuldal. Uitstapjes naar Duitsland en België mogelijk. De Vaalserberg Trail is frequent aangedaan door 03-ers.


Koning van Spanje, Gulpen
Natuurschoon: ***
Moeilijkheidsgraad: ***

De Koning van Spanje trail dankt zijn naam aan een heuvel die door de Koning van Spanje tijdens de 80-jarige oorlog werd bezet. Nu is het een trail-klassieker geworden waar honderden trailers op af komen en een heel weekend diverse afstanden gelopen kunnen worden. De eerste clubgenoten hebben zich al ingeschreven voor de editie van mei 2020. Dit jaar voor het eerst ook een 80km. Maar je kunt de route natuurlijk ook zonder bib-nummer op je buik lopen zoals Tom en Willemijn van het voorjaar deden.


Pietersberg
Natuurschoon: **
Moeilijkheidsgraad: ***

De Sint Pietersbaer trail is bekend om de unieke passage door de mergelgroeve. Sommigen zijn afgeknapt op het oerlelijke stuk asfalt langs de Maas in de editie 2014 maar dat schijnt verbeterd te zijn. Het parcours is een pittig over de Sint Pietersberg en door het Jeker- en Maasdal, over zowel Nederlands grondgebied als over Vlaams en Waals gebied. Niet alleen veel single trails maar ook prachtige uitzichten en af en toe wat handen en voeten werk. De 32km route heeft meer dan 1000 hoogtemeters, dan begint het ergens op te lijken.


Kop van Schouwen
Natuurschoon: **
Moeilijkheidsgraad: **

Bekend van de Trail by the Sea in september, waar regelmatig clubgenoten in de uitslagen staan. Het is een groot gebied, duinen tot 38m hoog, lang niet gek maar gaat de route daar wel overheen? De grote vraag is natuurlijk: kan dit gebied de concurrentie aan met de Noord-Hollandse duinen? Het lijkt op elkaar: wij hebben een Konijnenberg, zij een Konijnenveld. Vooralsnog, een beetje chauvinistisch, waarderen we de Kop van Schouwen als bíjna zo mooi als bij ons. Maar we staan open voor suggesties.