Skip to main content
XS SM MD LG XL

Overzicht van de routes in de duinen

Wil je toch een beetje dat vakantiegevoel? De Nica03Run neemt je mee door het prachtige land Nicaragua.
Zoek één of meerdere mooie routes uit en waan jezelf even in een heel andere omgeving. Let er op dat je in de duinen alleen tussen zonsopkomst en zonsondergang mag lopen.

 

Route 1: Vulkanenroute | 14 km & 220 hoogtemeters

Nicaragua is een land met veel vulkanen. Voor deze route hebben we alle toppen van de duinen omgedoopt tot vulkanen.
Zo beklim je met deze route onder andere de Concepción,  de Cerro Negro en natuurlijk de hoogste vulkaan de San Cristóbal. In de PDF vind je alle vulkanen die je op deze route beklimt.

snoeppot!

 

Route 2: Vulkaanbeklimming | 400 meter & 30 hoogtemeters

Voor de Nica03Run hebben we de Brederodeberg omgedoopt in de San Cristóbal. Deze vulkaan is met zijn 1745 meter de hoogste vulkaan van Nicaragua. Het idee bij deze route is om jezelf uit te dagen de San Cristóbal zo vaak mogelijkijk te bedwingen. Hiermee kun je je sponsors over de brug laten komen en jezelf bij je loopmaatjes in de schijnwerpers zetten.

snoeppot!

 

Route 3: Merenroute | 8 km &  105 hoogtemeters

Met deze route loopt je langs de twee grote meren van Nicaragua. Het Vogelmeer heet tijdelijk Lago Cocibolca. Dit is het grootste meer van Nicaragua. De Oosterplas heet tijdens de Nica03Run Laguna de Apoyo. Dit is een idyllisch meer, net als de Oosterplas.

snoeppot!

Route 4: Ronde om het meer | 1,8 km & 30 hoogtemeters

Deze route gaat om het grootste meer van Nicaragua; het Lago Cocibolca (voorheen Vogelmeer). Je kunt één of meerdere rondes lopen rondom het meer. Net als bij de vulkaanbeklimming kun je hier een eigen challenge van maken door het meer vele malen te ronden. Daag je zelf uit en trek hiermee je sponsors over de streep voor een extra bijdrage.

 

snoeppot!

 

Route in de stad

Deze route is verhard en loopt door de straten. Hier mag je altijd lopen, mits je je natuurlijk aan de avondklok houdt.

 

Route 5: Marktroute| 7 km

Nicaragua heeft vele markten, met vrijwel altijd een groot busstation ernaast. Daarom volgt deze route een aantal markten in Haarlem, waaronder de Grote Markt, de Botermarkt en de Vismarkt, maar ook de Floresstraat waar iedere donderdag een dagmarkt is. Natuurlijk kom je ook langs het busstation van Haarlem.

 

Let op: De steeg naast de Albert Heijn bij het Soendaplein is alléén open van maandag t/m zaterdag van 8:00 en 19:00 uur. Dus buiten deze tijden en ook de hele zondag is deze steeg afgesloten. Als alternatief kun je één straat verder naar links (Soendastraat) en vervolgens direct weer rechts (Javastraat). Je zit dan weer op de route.

snoeppot bij Javastraat 16

 

Bonus! – Route 6: Estadio de Atletismo del Instituto Nicaragüense de Deportes | 400 m

De enige atletiekbaan van Nicaragua bevindt zich in de hoofdstad Managua. Speciaal voor de lopers die graag hun uitdaging zoeken op de atletiekbaan hebben we dit als bonusroute toegevoegd. Hoeveel rondes kun jij lopen?

 

Extra’s langs & tijdens de routes

Om te zorgen dat je onderweg ook echt het gevoel krijgt dat je in Nicaragua loopt, hebben we speciaal voor de Nica03Run de volgende extra’s geregeld:

  • Op de toppen en op een aantal plekken onderweg kun je zomaar een Nicaraguaans vlaggetje tegenkomen.
  • Op elke route is een speciale plek waar een snoeppot te vinden is.
  • Maarten en Florien vertellen in een podcast over Nicaragua. Deze podcast kun je beluisteren tijdens het lopen. Zo heb je je reisgids bij je onderweg.
  • We hebben Nicaraguaanse muziek op een rij gezet om via Spotify te beluisteren.

 

Delen vorderingen

Tijdens de actieperiode van de Nica03Run (13 t/m 28 maart) kun je je vorderingen delen met de andere deelnemers. Dat kan via:

  • Strava – via de speciale Nica03Run StravaClub
    • Zorg ervoor dat je op Strava bij al je Nica03Run loopjes in de naam ook ‘ Nica03Run’ vermeldt!
  • Via de Nica03Run – appgroep
  • Op deze site vind je een aparte pagina waarin we de verschillende overzichten van de lopers bijhouden.

 

GPX bestanden gebruiken

De GPX-bestanden van de route kun je gebruiken op sporthorloges of smartphones. Waarschijnlijk weet je zelf of je horloge de mogelijkheid heeft voor het tonen van routes. De routes kun je ook via een app op je telefoon zetten. Topo GPS is een makkelijke app hiervoor. Als je alle mogelijke apps op een rij wil zien, lees dan het artikel op Routen.be.

 

Naar het startpunt van de route

De routes in de duinen van de Nica03Run beginnen niet aan de rand van het gebied, maar echt in het gebied. Hierdoor vermijden we de drukte bij de ingangen van de duinen. Je kunt met de fiets alle routes prima bereiken. Per route kun je een PDF-bestand downloaden met de route beschrijving en een kaartje. In het PDF-bestand staat aangegeven hoe je vanuit de ingangen bij de route kunt komen en waar een fietsenrek is.